Amióta elkezdtünk drónszolgáltatással foglalkozni és kezdenek az emberek megismerni minket, egyre több kérdés merül fel annak kapcsán, hogy a drónokban rejlő lehetőségek miért előnyösek? Mi előnye származik bárkinek abból, ha az eddigi felmérésekkel szemben drónos felmérést választ? Kérdezik sokan nagyon egyszerűen, hogy „ez miért jó nekem?” Mi történik a felvételek elkészítése után, mennyi idő, mire megkapom az adatokat? Miért ilyen drága ez a szolgáltatás?

Ezek a beszélgetések és válaszok sohasem tartanak rövid ideig. Képtelenség tárgyilagosan és pontosan rövid, tőmondatokban válaszolni. Arra vállalkozunk most, hogy ebben a cikkben mindenki számára érthető választ adunk életszerű és valós példákon keresztül. Természetesen ezek csak a fő irányvonalat mutatják, ez az iparág rohamosan fejlődik, a drónokkal végezhető felmérések tárháza folyamatosan bővül.

Az 1990-es évek elején sejtettük, hogy a számítógépek átvesznek majd bizonyos folyamatokat termelésben, elemzésben, oktatásban, kapcsolattartásban, kommunikációban, kereskedelemben, szolgáltatásban, gyógyításban és még számos olyan területen, melyek addig is megfelelően működtek. Sejtettük, de nem gondoltuk, hogy ennyire. Amikor életünk egyes részeibe bekapcsolódik a fejlett technika és megjelenik a mesterséges intelligencia, akkor ugyanaz történik, mint eddig. Pontosan úgy, hiszen ezeket a technikákat emberek alkotják. A lényegi különbség, hogy biztonságosabban, gyorsabban és pontosabban.

Drónos felmérések előnyei a gyakorlatban

Ebben az írásban kizárólag a felmérések lehetőségeit taglaljuk, repülésbiztonsági és jogszabályi elemzéseket nem érintünk!

Magánszemélyként számos olyan élethelyzetbe kerülhetünk, amikor időt, energiát, szervezést nem kímélve kell helyt állnunk annak érdekében, hogy egyes helyzeteinket megoldjuk.

Biztosítási káresemény, tető felmérése biztonságosan

Ingatlanunkban biztosítási esemény következik be, mely olyan magasan van, ahova nem szívesen merészkedünk fel. Legyen ez beázás, legyen ez jégverés, amely a tetőnket megrongálja, legyen ez faágak által okozott kár, és még sorolhatnánk… Ebben a helyzetben jellemzően mindig szakembert hívunk, aki megjelenik a helyszínen, felmegy a tetőnkre, hosszasan vizsgálja, keresi a probléma forrását. A feltárt hibára vonatozóan számításokat végez, árajánlatot ad. Igazából lehetőségünk nincsen arra, hogy ezeket ellenőrizzük, hiszen nem merjük vállalni a tetőn történő mászkálást, mérést. Nem tudjuk megfelelően dokumentálni a biztosítótársaság felé kárunkat, ezért eredményességünk kimenetele kétséges, bizonyíthatóság bizonytalan. Drónok segítségével teljesen pontos fényképeket kapunk a tetőnket érintő hibákról. Az elkészült fotók alapján centiméter! pontosságú méréseket végezhetünk, illetve a teljes ingatlan tekintetében elkészülhet egy 3D modell is. Ebben a példában emberi élet vagy testi épség kockáztatása nélkül olyan hitelesen bizonyítható elemzés készül, melyre csak ez a technológia képes. Ezekkel a felvételekkel kereshetjük meg a vállalkozót, illetve bizonyíthatjuk a biztosítótársaság felé kárunkat.


Ingatlanfelújítás megtervezése

Tételezzük fel, hogy meglévő ingatlanunk felújítását tervezzük. Ebben az esetben számos vállalkozót szükséges külön-külön időpontban beengednünk az ingatlan területére. Felmérések, egyeztetések kezdődnek, melyek tekintetében mindig új és idegen embereket kell fogadnunk, számtalanszor elmondanunk igényünket. Ez mind idő, pénz és kétség. Amennyiben drónnal felméretjük és szakember által kielemeztetjük a területet, akkor pontos felület, terület, térfogat adatokat kapunk. A fotók segítségével a vállalkozó számára mérésekkel igazolt felvonulási területet tudunk bemutatni. Egyetlen légi felmérés és elemzés után árajánlatkérő felhívásokat tudunk kérni tervünk megvalósításához számtalan vállalkozótól anélkül, hogy meg kellett volna jelenniük a helyszínen. A legfontosabb, hogy a felmérés időpontjában nem is kell otthon tartózkodnunk, a berepülés elvégezhető kerítésen kívülről is. Ezeknek a méréseknek köszönhetően még anyagszükségletet is tudunk becsülni.

Térfogatszámítás, domborzati térkép készítés és légifelvételek

Olyan beruházásunk tekintetében, ahol földkitermelés történik, építési hulladék keletkezik vagy egyszerűen csak térfogatot kell számolnunk, akkor ezt szintén megtehetjük a drónok segítségével.

Kertünkben pl. medencét vagy egyéb építményt szeretnénk építeni… légi felvételezés után cm pontos látványtervek készülhetnek.

Magán vagy ipari beruházásunk előrehaladásának fényképes vagy videós dokumentálása.

Centiméter pontossággal készülhet olyan felvétel, ami alapján a területünk méretei behatárolhatóak, térképpel összevethetőek.

Általunk megvásárolni kívánt vagy tulajdonolt területről domborzati térkép készíthető az egyéb méréseken felül.

Hőtérkép fontosságáról és lehetőségéről szóló cikkünket itt találod: https://air-dia.hu/hoterkep-keszites-fontossaga-lako-es-ipari-ingatlanok-tekinteteben/

Számunkra fontos események (családi összejövetelek, születésnapok, esküvők, stb.) videózása, fotózása akár élőkép közvetítése azok számára, akik nem lehetnek személyesen jelen.

A fenti lehetőségek nem csak magánszemélyek, hanem vállalkozások számára is elérhetőek és az egyes gazdasági, stratégiai döntések meghozatalához nélkülözhetetlen fontosságúak.

Turizmus és vendéglátás kategóriában a drónok olyan egyedi, szélesebb körű bemutatkozást tesznek lehetővé, amiknek segítségével a potenciális vendégek könnyebben hozhatnak döntést. Maximum 120 méter magasságból van lehetőség bemutatni a környezetet, panorámakép készítésével a teljes körzet bemutatható. Fotók alapján túraútvonalak, kirándulási javaslatok készülhetnek.

Amennyiben szolgáltatási területünk szabadidős tevékenységre terjed ki, úgy szintén videó vagy fotó formájában van lehetőségünk figyelemfelkeltésre.

Mezőgazdasági termelőként, földtulajdonosként a mesterséges intelligenciát használva a teljes területre vonatkozó és termelést meghatározó állapotfelmérés végezhető. Tőszámlálás, NDVI index, terméshozam becslése, növényzet állapot felmérése, vadkár felmérése, adatszolgáltatás vadkár szakértőnek, területmérés, domborzati térkép készítés.

Ha számodra a fentiek közül csak egy is aktuális, ne várj tovább, keress minket bizalommal!

Megosztás