A hőtérkép készítés egy modern technológiai fejlesztés, amelynek jelentősége napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az építészeti tervezés és az energiahatékonyság optimalizálása szempontjából. Az ingatlanok hőtérképének segítségével könnyen azonosíthatók azok a területek, ahol a hőveszteség vagy hőnyereség nagyobb mértékű, lehetővé téve ezzel a hatékonyabb energiafelhasználást és környezetbarátabb működést.

Mi is az a hőtérkép?

A hőtérkép egy olyan vizuális eszköz, amely megmutatja egy adott terület hőmérsékleti viszonyait. Ezáltal lehetőség nyílik az épületek különböző részeinek hőveszteségének vagy hőnyereségének azonosítására, vagyis azonosítható, hogy hol megy ki a meleg az ingatlanból.

Manapság pontos hőtérkép készíthető hőkamerás drón segítségével, amelyek mérik a szükséges paramétereket és rögzítik is azokat.

A szoftver a feldolgozás után pdf formátumú jelentést készít, ami alapján a szigetelést végző szakemberek látják a konkrét problémákat, és a megfelelő munkálatokat végezhetik el a megfelelő helyeken.

Minta hőtérkép

Egy hőkamerás drón által gyűjtött képek és mérési adatok pdf formátumú dokumentumban kerülnek prezentálásra.

Színek értelmezése: a leghidegebb terület sötét színnel jelenik meg, a legmelegebb világossal.

Mire jó a hőtérkép ingatlanok esetében?

Számos olyan helyzetben lehet szükségünk rá, amikor a lakó- vagy ipari ingatlan energiahatékonyságát, szigetelését szeretnénk optimalizálni vagy ellenőrizni.

Saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan esetén három fő okból merülhet fel az igény az adott ingatlan hőtérképének elkészítésére:

1. Szigeteletlen ingatlan esetén

 • Kíváncsiságunk és magas fűtési számla magyarázataként.
 • Tervezett szigetelés előtt, amikor megtakarítást és megtérülést tervezünk számolni.

2. Szigetelt ingatlan esetén

 • Garanciális munkák ellenőrzésére és pótmunkák igénylésére.
 • Régi ingatlanok felújítása előtt

3. Hőhidak keresése

Drónos hőmérséklet-felmérésnél betartandó szabályok

Azt gondoljuk, hogy hőkamerás drónnal szinte mindig lehet energetikai vizsgálatot végezni egy épületről. Ez így is van, kizárólag a csapadékos időjárás szab határt a felmérés időpontjának. Ennek ellenére léteznek olyan szabályok, amelyek betartása nélkül a kapott eredmény közel sem lesz megfontolt és megalapozott döntéshozatalra alkalmas.

A drónok fantasztikus lehetőségeket biztosítanak, hogy az életünket megkönnyítsék, de önállóan gondolkodni, dönteni nem képesek. Nekünk, szolgáltatóknak kell ismernünk az egyes eljárások metodikáját.

A hőkamerás drónok által végzett energetikai vizsgálatok számos előnnyel járnak, azonban fontos betartani bizonyos szabályokat annak érdekében, hogy az eredmények megbízhatók és alaposak legyenek.

A következő szempontokat érdemes figyelembe venni a felmérés során:

 • Hőmérséklet különbség: A belső és külső hőmérséklet között minimum 15 °C különbség szükséges, ideális esetben 20 °C.
 • Nyílászárók zárt állapotban: A méréseket a nyílászárók zárt állapotában kell elvégezni.
 • Beltéri szabad hőmozgás: Biztosítani kell a beltéri szabad hőmozgást, az összes ajtót nyitva kell hagyni.
 • Felmérés idejére az ingatlan felfűtése: Az ingatlan fűtése szükséges a megfelelő eredmények eléréséhez.
 • Reggeli vagy esti időszak: Ideális esetben borús külső fényviszonyok mellett.
 • Szélcsendes időjárás: A szél sebessége nem haladhatja meg a 2 m/s sebességet.
 • Felmérés távolsága: Az ingatlantól mért legfeljebb 20 méter.
 • Páratartalom feljegyzése: A páratartalom mérésével pontosabb eredmények érhetők el.
 • Emissziós érték figyelembevétele: Az emissziós érték pontos ismerete elengedhetetlen.
 • Környezeti hatások megtisztítása: Az eredmények torzulása nélkül érdemes végezni a méréseket.

A hőtérkép elkészítésének fontossága a szigetelés különböző fázisaiban

 1. Szigeteletlen ingatlan esetén, ahol a nyílászárók is régiek, fontos tudnunk, hogy az ingatlan melyik részén nagy a hőleadás. Ezek azok a pontok, ahol leginkább anyagi veszteség ér minket. Amennyiben nincsen lehetőségünk a teljes ingatlan szigetelésére, olyan praktikákhoz tudunk folyamodni, mint a falvédő felszerelése az ágyhoz, ablakok és ajtók réseinek szigetelése rugalmas gumiszalaggal. Az adott légeresztő, hővesztő pontok meghatározása ilyenkor a fő feladatunk. Ezt hőkamerás drónnal bármilyen magasságban el tudjuk végezni.
 1. Tervezett, de még nem szigetelt ingatlan esetén a hőtérkép elkészítése azért fontos, hogy a szigetelés előtti és utáni állapotot hitelesen össze tudjuk vetni. Ez nem kizárólag egy érdekes elemzés, hanem ellenőrzési pont a kivitelező céggel szemben. Ez adott esetben garanciális munkák elvégeztetésére is feljogosítja a megrendelőt és azonnali képet hőképet mutat. Szerződéskötéskor a végszámla kiegyenlítését köthetjük egy független vállalkozás jelentéséhez.
 1. Szigetelt ingatlan esetén a már elkészült beruházás után lehetőségünk van arra, hogy egy ilyen hőtérképpel a vállalkozót garanciális javításra, pótmunkára kötelezzük. Szabad szemmel nem látható és évekig talán nem is jelentkező kivitelezési hibákat tudunk feltáratni hőkamerákkal bármilyen magasságban, bármilyen részletességgel. Eszközeink pixelpontosan mutatják a terület hőtérképét.

Lakóingatlanok, társasházak és a hőtérkép jelentősége

1. Energiahatékonyság növelése

A lakóingatlanok hőtérképének készítése segítséget nyújt az energiahatékonyság növelésében, illetve hogy több pénz maradjon a zsebünkben. Az azonosított hőveszteségi területeken történő szigetelési vagy javítási munkálatok révén csökkenthető a fűtési és hűtési költség, hozzájárulva ezzel az ingatlan hatékony működéséhez és a rezsiköltség csökkenéséhez.

2. Komfortérzet optimalizálása

A hőtérkép segítségével könnyen felismerhetők az olyan területek, ahol a lakók számára kellemetlen (túl hideg vagy túl meleg) hőmérséklet alakul ki. A problémás területeken végrehajtott szigetelési munkálatok növelik a komfortérzetet és egészségügyi problémákat előzhetnek meg.

3. Megelőző karbantartás

A hőtérkép készítés lehetőséget teremt a problémás területek korai azonosítására, ezáltal elkerülhetők a későbbi, nagyobb mértékű károk. A megelőző karbantartással kisebb költséggel hosszabb élettartamúvá tehetők az épületek.

Ipari ingatlanok és a hőtérkép jelentősége

1. Energiahatékonysági audit

Az ipari ingatlanok esetében a hőtérkép-készítés kulcsszerepet játszik az energiahatékonysági auditokban. Az ilyen auditok révén az ipari létesítmények optimalizálhatják fűtési és hűtési rendszereiket, csökkentve ezzel az üzemeltetési költségeket.

2. Gyártási folyamatok optimalizálása

Az épületek különböző részeinek hőmérsékleti viszonyainak megértése lehetővé teszi a gyártási folyamatok és a munkavállalók környezetének optimalizálását. Az ilyen beavatkozások hatékonyabb energiagazdálkodást és költségcsökkentést eredményeznek.

3. Környezetvédelmi szempontok

Az ipari ingatlanok hőtérképének készítése hozzájárul a környezetvédelmi szempontoknak való megfeleléshez. Az energiahatékonyabb üzemeltetés és a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele segít csökkenteni az ipari létesítmények ökológiai lábnyomát.

Jogszabályi megfeleléshez

Az eddig felsorolt előnyök mellett van még egy fontos érv a hőtérkép-készítés mellett: szükséges az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez, amelynek megléte kötelező ingatlan értékesítés és bérbeadás esetén.

176/2008. (VI.30.) kormány rendelet, az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról változása 2023. november 1-jével érvénybe lépett. A rendelet meghatározza a tanúsítás pontos szabályait, mikor kell energetikai tanúsítvány vagy mikor nem kell, kinek kell biztosítania, kötelezően mit tartalmaz az energetikai tanúsítvány és az alátámasztó energetikai számítás. Meghatározza, meddig tart a hiteles energetikai tanúsítvány érvényessége, ki lehet energetikai tanúsító.

9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelet, az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról, hatályos 2023. november-2-tól. Ez a jogszabály tartalmazza a szabályok rendszerét, amit alkalmazni kell az épületenergetikai számításoknál. A rendeletben meghatározott egységes számítási rendszer szerint készülnek az energetikai tanúsítványok, az energetikai számítások a pályázatokhoz, és az építési engedélyezési eljáráshoz szükséges hőtechnikai számítások.

Ebben a rendeletben vannak meghatározva azok az épületenergetikai követelmények, amit az energiatanúsítás során az energiaosztályokba való besorolás során alkalmazni kell. (Forrás: Az energetikai tanúsítvány rendeletek, jogszabályok 2024)

Hőtérkép-készítés szakemberrel

A szabályok betartása mellett a hőtérkép készítése számos előnyt kínál mind szigeteletlen, tervezett szigetelés előtti, mind szigetelt ingatlanok esetében. A hőkamerás drónok által nyújtott lehetőségek segítenek megkönnyíteni az életünket és hatékonyan optimalizálni az ingatlanok energiahatékonyságát. Azonban fontos megjegyezni, hogy bár a drónok fantasztikus eszközök, azok használata mégis szakértelmet és felelős gondolkodást igényel.

Amennyiben szigetelés előtt állsz, vagy ellenőrizni szeretnéd otthonod, ipari ingatlanod szigetelésének eredményességét, keress meg bennünket, és kezedbe adjuk a hatékony szigetelési munkálatok kulcsát: ingatlanod hőtérképét, legyen szó lapostető, tető, tetőtér szigetelésről, homlokzati hőszigetelésről, új vagy régi házak padlás vagy padlásfödém szigetelésről, külső- belső szigetelésről.

Hőtérkép készítés a gyakorlatban

Íme néhány kép, hogyan is néz ki egy épület hőtérképe a gyakorlatban.

Tetőtér hőtérkép
Homlokzat és tető hőtérkép
Kültéri fal hőtérkép
Épület homlokzat hőtérkép
Homlokzat hőtérkép
Ablak hőtérkép
Ablak redőnnyel hőtérkép
Tető hőtérkép
Tető szigetelés hőtérkép készítés
Megosztás