Vadkár felmérés és megelőzés

 

 

Kapcsolat

A világ egyre inkább összekapcsolódik, a technológia használata a vadon élő állatokkal kapcsolatos feladatokban is egyre általánosabbá válik.

Az egyik ilyen technológia a légi drónfelügyelet, amely a vadon élő állatok és élőhelyeik megfigyelésével segíthet a kárelhárításban.

Emellett a drónok a vadon élő állatok populációjának felmérésére is használhatók, hogy jobban megértsük az állatok számát, viselkedését, mozgását egy adott területen.

Az erdészek feladata között szerepel a vadon élő állatok és a környezet védelme, azonban a vadon élő állatok nyomon követése nehéz feladat, ha a populáció nagy területen szétszórva él.

Az elmúlt években a légi drónok egyre népszerűbb eszközzé váltak az ezzel a kérdéssel foglalkozó erdészek számára.

A drónok segítségével felméréseket lehet végezni egy adott területen, miáltal pontos képet kaphatunk a helyi vadállományról, és beazonosíthatjuk a potenciális veszélyeket vagy károkat.

A drónos felmérések vadkárelhárításhoz való használatának előnyei

A légi drónok felmérésre való használatának egyik legnagyobb előnye, hogy jelentősen kevesebb idő alatt nagyobb területet képes lefedni, mint a hagyományos módszer. Nagyobb léptékű adatgyűjtést végezhetünk anélkül, hogy aggódnunk kellene amiatt, hogy kulcsfontosságú részletek kimaradnak.

Emellett a drónos felmérések részletes fényképeket és videókat is szolgáltatnak, amelyek segíthetnek a potenciális problémás területek vagy a lehetséges kárforrások azonosításában. A kamerákkal felszerelt drónok jobb láthatóságot biztosítanak, mint a hagyományos módszerek, például a távcső vagy a teleszkóp.

A drónos felmérések a potenciális kárforrások azonosítása mellett a változások időbeli nyomon követéséhez is hasznosak. Azáltal, hogy ugyanazt a területet rendszeresen monitorozzák, az erdészek megfigyelhetik a vadállományok időbeli változását, és ennek megfelelően módosíthatják stratégiájukat.

A légi drónok nagyszerű betekintést nyújtanak egy terület vadon élő állatpopulációiba is.

Ha egy terület fölött kamerákkal vagy más érzékelőkkel felszerelt drónnal repülünk, olyan képeket készíthetünk, amelyek értékes információkat szolgáltatnak a területen jelen lévő állatok számáról, valamint más fontos adatokról, mint például: a méret, a kormegoszlás, a nemek aránya, az egészségi állapot stb.

Ezek az adatok elemzése révén betekintést nyerhetünk az adott faj populációdinamikájába, és az erdészek megalapozott döntéseket hozhatnak a vadgazdálkodási stratégiákkal kapcsolatban.

A drónos felmérések ugyanakkor sokkal kevésbé tolakodóak, mint a hagyományos módszerek, például a gyalogos járőrözés vagy a járműves felmérések.

Mivel  nem igényelnek közvetlen emberi kapcsolatot a vadon élő állatokkal, nem áll fenn annak a veszélye, hogy megzavarják őket, vagy természetes viselkedési mintáikat.

Továbbá, mivel a drónok nem okoznak zajszennyezést, az érzékeny élőhelyeket is felmérhetik anélkül, hogy zavarnák azokat.

A légi drónos felmérések felbecsülhetetlen előnyei

  • rövid idő alatt részletes áttekintést nyújtanak egy területről
  • nem zavarják magát az élőhelyet vagy annak lakóit
  • leghatékonyabb eszköz a vadon élő állatok populációjának felmérésére és a potenciális kárforrások valós idejű felmérésére
3d dron

A légi drónmegfigyelés felbecsülhetetlen értékű eszköznek bizonyul az erdészek számára, akik hatékony módokat keresnek a vadon élő állatok populációinak kezelésére vagy a vadon élő állatok által okozott károk csökkentésére.

Nemcsak gyors és egyszerű hozzáférést biztosít az állatpopulációkra vonatkozó részletes információkhoz, hanem lehetővé teszi az erdészek számára, hogy gyorsan és hatékonyan nyomon kövessék a vadállatok tevékenységét nagy területeken, megelőzve ezzel a vadkár eseményeket.

Vadállomány feltérképezés az Air-Dia Med Kft-vel

Ha megbízható módot keresel arra, hogy hatékonyabban kezeld ingatlanodat vagy földterületedet, akkor Neked az Air-Dia Med Kft. vadkár drónfelügyeleti szolgáltatására van szükséged!