Elég furcsán hangzik ennek a cikknek a címe, de higgyétek el, szoros összefüggés van Magyarország légtere és ásványkincsei között. A téma ötletét sok ehhez hasonló beszélgetés adta, végén pedig olvashatjátok a magyarázatot.

Megrendelő és drónos vállalkozás sokszor találkozik azzal, hogy a felmérni kívánt terület légtere valamilyen szempontból korlátozás alá esik.

Főbb korlátozó tényezők:

  • lakott terület,
  • környezetvédelmi szempontból korlátozott légtér,
  • repülőtéri körzet,
  • kórház helikopter leszállója,
  • mentőhelikopter bázis,
  • nemzeti parkok területe,
  • ejtőernyős ugrásokhoz használt légtere.

Eseti légtér engedély igénylés

A Légügyi törvény pontosan szabályozza azokat az eseteket, mikor szükséges a pilótának vagy vállalkozásnak Eseti légtérengedély igénylése. Fő szabály az, hogy bármilyen korlátozás hatálya alá eső légtérben Eseti légtér engedély szükséges, amit a Magyar Honvédség Állami Légügyi Főosztálya határozat formájában ad ki a beadott kérelem alapján. Ennek érvényesíthetőségi határideje a beadástól számított 30 nap.

Ennek értelmében, ha például a céldátum május 13., akkor legkésőbb április 13-án ÁNYK nyomtatványon be kell érkeztetni a kérelmet. Az engedély kiadásához szükséges egyéb hozzájárulások és engedélyek, elemzések beszerzése minden esetben az igénylő feladata.

A szabályozást lehet pro- és kontra érvekkel támadni, védeni, ítélkezni felette, de egy biztos: a Légügyi törvény betartása mindenki számára kötelező. Nagyon egyszerűen ezt úgy lehet megfogalmazni, hogy ez a törvény pontosan úgy tartandó be, mint közúton a KRESZ. Csak a KRESZ szabályait már jobban ismerjük, régebb óta az életünk szerves része.

És most jöjjön a csattanó, a címben szereplő összefüggés magyarázata…

Ki rendelkezik Magyarország légtere felett?

Pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mit jelent a magánterület. Általában kerítéssel körbekerített terület, melynek tulajdonosa a területére vonatkozóan számos joggal rendelkezik és megannyi előnnyel bír. Döntési jogköre van abban is, hogy bizonyos társadalmi normák, szabályok betartása mellett mire hasznosítja, mit kezd vele. Elengedhetetlen fontosságú tudni azt, hogy ez a tulajdonjog kizárólag a földfelszínre vonatkozik.

A tulajdonos területe feletti levegő rész – légtér – már a légügyi törvény hatálya alá tartozik, tehát például lakott terület felett NEM adhat szabály- és jogszerű engedélyt drónos művelet végzésére. Magyarország légtere nem része semmilyen ingatlannak, azt a Magyar Államon kívül senki nem birtokolja. Ebben nincsen magassági határ, hazánkban a földfelszín feletti terület minden esetben Magyarország légtere. Aki ezt megszegi, az vét a Légügyi törvény és számos jogszabály ellen.

Tehát, Magyarország légtere pontosan úgy kezelendő, mintha a kizárólagos tulajdonunkat képező terület alatt például olajat, nemes fémet vagy egyéb kincset találnánk. Az a Magyar Állam tulajdona!

Magyarország légterének használatát szabályozó törvények, rendeletek

1995. évi XCVII. törvény

4/1998. (I. 16.) Korm. rendelet a magyar légtér igénybevételéről

26/2007. (III. 1.) GKM-HM-KvVM együttes rendelet

„(3) *  A magyar légtér – a pilóta nélküli játék légijármű kivételével – pilóta nélküli légijárművel végrehajtott UAS-művelethez lakott terület felett eseti légtér kijelölése esetén vehető igénybe. * 

Lakott területnek az a terület minősül, ahol életvitelszerűen tartózkodnak.


Fotó: Pixabay / Kirill

Megosztás