Manapság mindenhol azt hallani, hogy a hőszigetelés mennyire fontos! Fontos a felújítók és az építkezők körében is. Nem véletlen, hiszen a mai házak esetében már nem csak az esztétikum számít, hanem a komfort és az energiatakarékosság is. A hőszigetelés az egyik leggyorsabban megtérülő befektetés, hiszen azonnal hozzáad az ingatlan értékéhez, hosszú távon pedig jelentősen csökkenti az energiára fordított költségeket.

Mi a hőszigetelés?

A hőszigetelés a beltéri és kültéri hőátadás csökkentését szolgálja. A megfelelő helyre felhelyezett szigetelőanyaggal megakadályozható a hő áramlása, ezáltal épületen belül tartható a meleg a téli hónapokban. A nyári forróságban biztosítható a hűvösebb, kellemesebb klíma.

Miért jó a hőszigetelés, milyen főbb előnyei vannak?

Egy korszerűtlen, rosszul hőszigetelt ingatlan 50-60%-kal is több hőenergiát fogyaszt, mint egy jól hőszigetelt. Az energia 20-25%-a a födém és tető irányában 25-35%-a pedig a homlokzaton keresztül és 10-15%-a a padlón át távozik. Ez a többlet hőveszteség akár teljesen kiküszöbölhető ha megfelelő minőségű és vastagságú hőszigetelő táblákat építünk be a ház különböző részeibe.

Mind a fűtés, mind a hűtés sok energiát vesz igénybe, és minél nagyobb teljesítményű az épület homlokzati, födém és lábazati hőszigetelése, annál hatékonyabb termikus burkot alakíthatunk ki a házunkon, amellyel akár felére, harmadára csökkenthetjük az energiaköltségeinket.

Megoldás a penészes falak ellen

A hőszigetelés segít a penészképződés ellen, mert hatékonyan csökkenti a falak hőhídhatását. A hőhidak hideg felületeket teremthetnek, ahol a pára lecsapódhat, és elősegítheti a penészképződést. Amikor a falak melegek, mert hatékonyan vannak hőszigetelve, kevésbé valószínű, hogy a pára lecsapódik rajtuk. Ezenkívül a jó hőszigetelés segít a falak szárazon tartásában, mivel csökkenti a hőingadozásokat és a nedvesség behatolását. A száraz környezet kedvezőtlen a penész számára, így a megfelelő hőszigetelés hozzájárul a penészproblémák megelőzéséhez és kezeléséhez.

Hőszigetelés a fűtés hatékonyságáért
Jó hőszigeteléssel sok problémát megelőzhetünk otthonunkban, ingatlanunkban.
(Kép forrása: Pixabay / Gerd Altmann)

Nő az ingatlan értéke

A megfelelően hőszigetelt ingatlan energetikai besorolása javul, ezáltal akár 10-15%-kal nőhet az ingatlan értéke. Ezért érdemes figyelembe venni, ha fel szeretné felújítani vagy eladni szeretné az ingatlant. Akik új házat építenek, fontos tudniuk, hogy a használatba vételi engedély egyik feltétele, hogy kötelező teljesíteni a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait, és legalább BB besorolást el kell érniük.

Milyen a jó hőszigetelés?

A helyesen alkalmazott hőszigetelés:

  • Energiát takarít meg
  • Döntően befolyásolja a helyiségben tartózkodók hőérzetetét és életminőségét
  • Segít megóvni az épület állagát
  • Olyan mértékű vízfelvétel, ami nem befolyásolja számottevően a hőszigetelő anyag hőszigetelő képességét.

Mikor szükséges az ingatlan hőszigetelése?

Az ingatlan hőszigetelése akkor szükséges, ha az alábbiak bármelyike fennáll:

  1. Magas fűtési vagy hűtési költségek

Ha észleled, hogy az energiaköltségeid magasak, a hőszigetelés segíthet csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket.

  1. Hőkomfort hiánya

Ha az épületben nehéz fenntartani a kívánt hőmérsékletet, a hőszigetelés növelheti a kényelmet.

  1. Penészképződés vagy nedvesség problémák

Ha penészképződés vagy nedvesség tapasztalható, a hőszigetelés javíthatja a falak hőmérsékletét és csökkentheti a nedvességet.

  1. Régi vagy elégtelen hőszigetelés

Ha az ingatlan régi vagy elégtelen hőszigeteléssel rendelkezik, érdemes felülvizsgálni és frissíteni a rendszert.

  1. Építkezés vagy felújítás

Az építkezés vagy felújítás során ideális lehet hozzátenni vagy javítani a hőszigetelést.

  1. Energiahatékonysági célok

Az energiahatékonyság növelése, a környezetvédelem vagy a támogatások igénybevétele szintén ok lehet az ingatlan hőszigetelésére.

Ezeken túlmenően a helyi hőszigetelési szabványok és előírások is meghatározhatják, mikor és milyen mértékű hőszigetelés szükséges egy adott ingatlanban.

A nyílászárócsere is egyfajta hőszigetelés

A nyílászáró is hozzájárulhat a hőszigeteléshez. Az ablakok és ajtók kiválasztása, amelyek jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, segíthet csökkenteni az energiaveszteséget és javíthatja az épület energiahatékonyságát.

Modern, energiatakarékos ablakok és ajtók általában többrétegű üvegezéssel, hőszigetelő keretekkel és egyéb technológiai fejlesztésekkel rendelkeznek, amelyek minimalizálják a hőhídhatást és javítják a hőszigetelést. Így az ilyen nyílászárók csökkentik a fűtési ,hűtési költségeket, és kényelmesebb lakókörnyezetet teremtenek.

A nyílászárócsere tehát szerves része lehet egy teljeskörű hőszigetelési megoldásnak egy ingatlan esetében.

Szeretnéd csökkenteni a fűtésszámládat, vagy ellenőrizni, hogy a szigetelést végző szakember jó munkát végzett-e? Felújítás, korszerűsítés előtt állsz? Keresd az Air-DIA Med Kft. csapatát, hogy a legtöbbet hozhasd ki ingatlanodból. Vedd igénybe hőszigetelés-ellenőrzés szolgáltatásunkat.

Kiemelt kép forrása: Pixabay (Frauke Riether)

Megosztás