Miben segíti az új technológia a mindennapjainkat – avagy drónnal gyorsabb, egyszerűbb és megmarad

Ez a cikk az első állomása annak, hogy felméréseinken keresztül elkezdem Nektek bemutatni azt, hogy miért érdemes az Air-Dia Med Kft-t megbízni különböző ipari jellegű, de privát életünkben is fontos felmérésekkel.

Nem olyan régen a későbbiekben fotókkal illusztrált ingatlannal és a hozzá tartozó területtel kapcsolatban kaptunk megbízást. Megbízónk hozzájárult ahhoz, hogy az elkészült anyag bizonyos részletei képezhetik ennek a cikknek a tartalmát, de ne legyen beazonosítható, felismerhető.

Művelt földterület és lakhatásra szolgáló terület aránya

Tekintettel arra, hogy az ingatlan nem kizárólag lakhatás célját szolgálja, hanem gazdálkodás is folyik rajta, ezért pontosan szerette volna látni azt a megoszlási viszonyszámot, hogy a területének pontosan hány százaléka művelés alá vont, hány százaléka szolgál lakhatásra és igazából mekkora a teljes területe. Fontos volt, hogy ez egyben látható legyen.

A példából is jól látható, hogy drónos területfelméréssel egy adott telek beépítettsége is ellenőrizhető.

Telek, tető és kémény állapotának felmérése

Lakott terület lévén első dolgunk volt, hogy szerződéskötést követően eseti légtérengedélyt igényeltünk, melyet előírásoknak megfelelően meg is kaptunk.

A lenti képeken ezek láthatóak:

Terület meghatározássa drón légifelvétellel

Területszámítást követően kirajzolódott az ingatlan kerülete is, melynek mérése után pontosan látható lett, hogy kerítés karbantartás esetén milyen anyagköltség merülhet fel. Legyen szó például festékről, fa vagy vas anyagról, betonlábazat elkészítéséről.

Telken belül kívánalom volt annak felmérése, hogy a kaputól a parkolóig milyen hosszú földút vezet. Ennek célja, hogy nagyságrendi költséget tudjon kalkuláltatni vállalkozóval szilárd burkolat kivitelezéséhez.

A mostani szélsőséges időjárás miatt fel kellett mérnünk a tető és kémények állapotát. Az elmúlt időszakban hazánk időjárása viharok tekintetében negatívan változott. Nagy erejű viharok tudnak olyan károkat okozni, melyek földről nem észlelhetőek.

Szerkezetileg rendben találtunk mindent, de számos olyan cserepet észleltünk, melyek bármikor képesek lettek volna kárt tenni emberben vagy vagyontárgyban.

Ingatlanfelmérés a vendéglátóiparban

Szintén a szélsőséges időjárásra vezethető vissza az a tény is, melyet felmérésünk során tudtunk megállapítani egy másik ingatlanon. A fentiekhez hasonlóan hibákat kellett keresnünk vendéglátóipari egység épületeiben. Ennek oka a szezon előtti szakszerű karbantartások tervezése és állagmegóvás volt.

A tetőn olyan anomáliákat fedeztünk fel, melyek valószínűsíthetően egy csapadékos időszak alatt okoztak volna jelentős forgalomkiesést, az épület ázás következtében nem lett volna alkalmas vendégek fogadására. A képeken jól látható, hogy a tűzfal és a tető illeszkedésénél a szigetelés javításra szoruló állapotban van, feltételezhetően jégkárból adódóan részlegesen törött cserepeket észleltünk. Akadt olyan felület, ahol egész cserép csúszott el teljesen a helyéről. Ez az állapot nem csak azért veszélyes, mert nagyobb szél esetén emberre zuhanhat és akár maradandó egészségkárosodást okozhat, hanem azért is, mert az a felület nem védett csapadék ellen. Illetve vagyontárgyat tekintve a szélnek lehetősége van a teljes tetőszerkezet további roncsolására.

A drónos felmérés előnyei

Kiemelten fontos megjegyezni azt, hogy ezek az ellenőrzések a levegőből készültek, az átadott anyag megőrizhető, nem szükséges azon gondolkodni, hogy egy kézzel készült mérés és rajzolás ne keveredjen el. Ingatlanjaink magasan lévő pontjainak ellenőrzése minden esetben kockázatos, hiszen magához a tájékozódáshoz is az a balesetveszélyes helyzet szükséges, hogy ember mérőszalaggal, ceruzával és papírral végezzen méréseket bizonytalan terepen. Drónjaink segítségével az a veszélyforrás teljes mértékben kiváltható és a tulajdonos pontos képek és mérések alapján tud árajánlatot kérni kivitelezőtől. Akár egyszerre többtől is és csak egyszer kellett időt szánnia az elképzeléseinek felmérésére.

A fent bemutatott esetleírás 2 órán belüli helyszíni időtartamot jelent, melynek elvégzéséhez nem szükséges az ingatlan területére bejutnunk, nem szükséges megszervezni azt, hogy valaki otthon legyen és kísérje azokat a vállalkozókat, akik csak és kizárólag felmérés miatt jelentek meg. Ez a folyamat hagyományos esetben sokszor két óra, sok szervezéssel.

Dolgozz hivatalos drón szolgáltatóval, dolgozz az Air-DIA-val

Ha nem akarsz haptákban állva várni a felmérést végző szakemberekre, ha nem akarsz aggódni, hogy nem érnek oda időben, mert neked más dolgod van, valamint, ha pontos, precíz adatokat szeretnél kapni, ami alapján megbecsülhetők a felújítási költségek, akkor végeztess drónos felmérést.

Az Air-DIA szakmai csapata várja jelentkezésedet.

Megosztás