Aki ingatlan tulajdonos, az pontosan tudja, hogy elemi és alapvető érdeke, hogy az ingatlanra a lehető legmegfelelőbb biztosítást kösse. Ebben a cikkben kizárólag az ingatlanra koncentrálok, az ingóságokkal kapcsolatban igazából sokat nem tudunk kezdeni felméréseink során. Ez alól természetesen kivételt képez az, ha a területünkhöz tartozó kültéri bútorokról van szó és kötöttünk rá kiegészítő biztosítást.

Ingatlan biztosítás – a nyugalom érdekében

Saját tapasztalat, hogy a biztosítótársaságokkal a szerelem addig tart, amíg egy káresemény nem következik be. Mosolyogva kötünk szerződést, örülünk annak, hogy milyen extra kedvezményeket kaptunk és biztonsággal hátra dőlünk. Fizetjük az időszakos díjakat és abban a kicsit hamis biztonságban érezzük magunkat, hogy mindent megtettünk, ha baj ér minket, akkor kicsi bosszúsággal, de helyre tudjuk állítani addigi életünk javakban mérhető múltját.

Az addig minden szép, minden jó, kedves ügyfél – mosolygós biztosító kapcsolat hirtelen érdekkülönbözőségre vált. Amennyiben pontosan elolvassuk a szerződésünk minden egyes passzusát és sorát, akkor számos olyan kizáró körülmény van benne, ami a biztosító felelősségvállalását és kockázatviselési kötelezettségét háttérbe helyezi és megkezdődik a bizonyítási folyamat.

A biztosított felelőssége

Ha egy egyszerű példát nézünk, akkor alapfeltétel az, hogy tulajdonosként mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy vagyonunkat megóvjuk, jó gazdaként kell eljárnunk és a kötelező állagmegóvást, karbantartást el kell végeznünk. Amennyiben részünkre felróható hanyagság kerül megállapításra, esetleg szándékos nemtörődömség, akkor a biztosító elállhat kártérítési kötelezettségétől és a kárunkat magunknak kell saját forrásból rendeznünk.

Tételezzük fel, hogy csapadékos időjárás után azt tapasztaljuk, hogy beázással összefüggő anyagi kárunk keletkezett. A káreseményt írásban jelezzük, fotókat töltünk fel és várjuk, hogy az íróasztal mögül értékelő elsődleges szűrési pont jogosnak vélje igényünket és kárszakértőt küldjön a helyszínre.

Káresemény után…

A kárszakértő olyan adatok birtokában jelenik meg felmérni a biztosított helyszínen, hogy az Országos Meteorológia Intézet adatai szerint esett-e annyi csapadék a területünkön, ami a szerződésben szereplő értéket meghaladja. Ha nem, akkor általában elutasításra számíthatunk, amit ezzel az egyszerű adattal fognak folyamatosan indokként felhozni és mint tudjuk, a számok makacs dolgok. Amennyiben a csapadék mennyisége meghaladja a biztosítási minimum értéket, akkor további vizsgálatok jönnek. Volt-e akkora vihar, ami képes volt a tetőszerkezetet megbontani, volt-e akkora vihar, ami képes volt a jó állapotban lévő kéményünket ledönteni és ezzel további károkat okozni, akár harmadik félnek is. Ezek a gondolatok nem a képzelet szüleményei, gazdasági érdekekről beszélünk mindkét oldalon. Az egyik oldal helyreállítani szeretne, a másik oldal pedig minél kevesebbet fizetni.

Jó, jó, de akkor mit tehetek?

Lassan elérünk oda, hogy miért is született meg ez a cikk és miért is lehet sorsdöntő minden tulajdonosnak. Lehet ez társasház, lehet ez önálló ingatlan, ingatlan együttes, bármilyen ingatlan, amiben természeti kár keletkezhet és vitás esetben tényadatokkal tudjuk bizonyítani jogos kárigényünket.

Pilótanélküli légi járműveinkkel, kellő szakértelemmel és felkészültséggel, illetve elhivatottsággal mérjük fel a jelenkori állapotot, a vihar előtti csendet. Fotókon kívül méretarányos kidolgozást végzünk a levegőből, feltárjuk a hibákat vagy hibátlanságokat, rögzítjük azokat a vagyontárgyakat, melyek szerepelnek a biztosítási szerződésünkben, ezek helyét pontosan betájoljuk. Pontosságunkra jellemző, hogy nem GPS, hanem GNSS (Global Navigation Satellite System – globális helymeghatározó műholdrendszer) koordináták szerint akár centiméter pontossággal adjuk át a kész anyagot.

Erre miért van szüksége mindenkinek? A válasz nagyon egyszerű… Súlyos helyreállítási összegek, akár milliók múlhatnak azon, hogy képesek legyünk bizonyítani azt hitelesen, hogy valóban mindent elkövettünk azért, hogy a biztosítási esemény ne következhessen be. Milyen egyszerű állítással tudom igazolni azt, hogy erre szükség van? A biztosítók általában úgy kezdik, hogy van-e esetleg fotó a kárunkat megelőző állapotról.

Legyünk őszinték! Általában soha nincsen ilyenünk, a számlákat nem őrizgetjük és azonnal hátrányos helyzetből indulunk a tárgyaláson és az egyezkedésen.

Hogy fizessen a biztosító…

Ha szeretnéd bebiztosítani magad, hogy a biztosításod megérje az árát, akkor készíttess felvételt ingatlanodról, ami bizonyítóerejű lehet egy káresemény bekövetkezte után. Szakértői csapatunk készséggel áll rendelkezésedre. Keress minket.

Megosztás