Miért kifizetődő drónnal végezni a felmérést – avagy nem csak felszállunk, leszállunk és készen is van a teljeskörű elemzés

Számtalan, drónos felméréssel kapcsolatos beszélgetésen vagyok már túl és minden alkalommal felteszik a kérdést nekem: „miért ilyen drága? Hiszen idejöttök, repültök egyet és meg is van az eredmény. 60 perces repülés miért ilyen drága, ez nem fog soha megtérülni nekem!”

Aztán minden felmérés, elemzés és anyagátadás után beismerés lesz, hogy erre tényleg szükség volt.

Szakmai ismeretek elsajátítása

Annak érdekében, hogy magas szintű szolgáltatást tudjunk nyújtani és megrendelőink bizalmát folyamatosan fent tudjuk tartani, ahhoz megszámlálhatatlan sok munkaórára, befektetett anyagi javakra és rengeteg gyakorlásra, képzésre van szükségünk. Ha nagyon egyszerűen szeretném megfogalmazni, akkor a fel és leszállás a legkisebb tudást igénylő művelet, ami mégis a munkánk alapja. 2-3 óra gyakorlással és picike érzékkel erre igazából bárki képes. Kicsivel több műszaki érzékkel be lehet állítani a távirányítón azokat az alap paramétereket, melyekkel gépünk jó eséllyel egy darabban fog visszaérkezni a felszállási pontra.

Az is vitathatatlan, hogy A1/A3, A2 tanúsítványt viszonylag egyszerű hivatalos vizsga útján megszerezni, de ez még mindig csak elmélet. Speciális kategóriájú kompetencia tanúsítvány már nehezebb és költségesebb, de akinek jó alapjai vannak az előbbiekben, annak az is vállalható. Igaz, itt már több tanulás és gyakorlás szükséges.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a fentiek eddig kizárólag arról szóltak, hogy szabályszerűen irányíthassunk pilótanélküli légijárművet, drónt.

Ezek után kerülhet sor arra, hogy elkezdünk azon gondolkodni, hogy szolgáltatói szinten milyen eszközöket szerezzünk be. A paletta széles a piacon, de a minőséget és a pontosságot itt is meg kell fizetni. Olyan dolgokról nem szeretnék beszélni, hogy milyen kamera, megapixel, távolság és még sorolhatnám. Ezek is mind fontosak, de önmagukban kevesek egy jó elemzéshez. Például alkalmas-e az eszköz GNSS helymeghatározáson kívül pontosabbra. Hogyan tudom használni az RTK – t. Mennyi ideig tud a levegőben tartózkodni a drón? Milyen sebességre képes úgy, hogy közben magas minőségű anyagot készít? Van e megfelelő technikai háttértámogatás, fejlesztés, frissítés? Van e megfelelő szoftver a kidolgozáshoz?

Ha ezek rendben vannak, akkor sem repülhetünk cikcakk alapon, mert minden egyes felmérésnek pontos szakmai szabályai vannak. Mekkora átfedéssel kell dolgoznom, ha kell egyáltalán? Milyen hőmérsékletkülönbség az ideális? Milyen magasról készítsem a felvételeket? Időjárási tényezőket figyelembe véve, hány akkumulátorra lesz szükségem? Rendelkezem elegendő akksival? Ha gond van, akkor rendelkezem a helyszíni töltéshez szükséges eszközzel? Milyen az ideális memóriakártya? (Ne felejtsük el, vannak speciális memóriakártyák, melyek kifejezetten drónnal történő repülésre alkalmasak.) Csak azért, hogy nehogy még egyszer a megrendelő idejét feleslegesen áldozzam fel.

Ezekhez a képzéseken kívül – melyek szintén anyagi javakat kívánnak – számos gyakorlati tapasztalatra, repült órákra, modellezett esetekre van szükség.

Informatikai háttér biztosítása

És az informatikai háttér biztosítása…a kidolgozó szoftverek gépigénye igen magas. Alap géppel szinte lehetetlen elvégezni az értékelést. Gyorsaság és pontosság szempontjából erre is áldozni kell. Az elkészült anyagot hogyan kívánom átadni? Érzékeny adatokról beszélünk, hiszen mégiscsak valakinek az ingatlanját felülről, jól láthatóan elemezzük. Minden látszik..és pontosan, méretezve…nálunk elsődleges szempont volt az, hogy nem vesszük igénybe felhőalapú szolgáltatóak által kínált tárhely lehetőségeket. Saját szerverrel rendelkezünk, ahova a kész anyagot feltöltjük és kizárólag ahhoz a mappához adunk hozzáférést, melyben az érintett anyagai vannak.

Az eredmény nem vész el

Az így elkészült anyag viszont örök életre megmarad, nem kell keresni kézzel skiccelt rajzokat, újra kimenni és ellenőrző méréseket végezni, centit húzni.

Megegyezés a drón szolgáltatás áráról – elképzelt párbeszéd

ÜGYFÉL – Mennyibe kerül a munka elvégzése?

VÁLLALKOZÓ – Pontos árajánlat készítés után bruttó 1 000 000 Ft

ÜGYFÉL – Ez túl drága ehhez a munkához!

VÁLLALKOZÓ – Szerinted mennyibe kerüljön?

ÜGYFÉL – Maximum 200 000 Ft! Ez egy egyszerű munka! Csak fel kell szállni, a drón repül pár percet és készen is van az értékelhető felvétel.

VÁLLALKOZÓ – Ilyen kevésért nem tudom elvégezni a munkát.

ÜGYFÉL – A Te munkakörödben dolgozók hatalmas profitra vágynak, a drónosok gyorsan akarnak meg gazdagondi. Tipikus szemlélet, hogy ma beruházunk és holnap már nyaralunk!

VÁLLALKOZÓ – Sajnálom, hogy így érzel. Miért nem végzed el a munkát saját magad?

ÜGYFÉL – De, nem tudom, hogyan kell ezt csinálni.

VÁLLALKOZÓ – Óránként 40 000 Ft + ÁFA összegért megmutatom az alap repülési technikákat, megismertetlek a gépekkel és segítek gépet választani. Tudom, hogy kellő műszaki érzékkel rendelkezel, de 2 óra alatt nem fogjuk megúszni a beszélgetést. Főleg, ha a felkeltett érdeklődésedre adott válaszok további kérdéseket vetnek fel benned, amik megválaszolása további időt igényel. Összesen most elköltöttünk 101 600 Ft – ot. Ezenkívül minden tudást és tapasztalatot megszerzel, amit következő alkalommal fel tudsz használni, mint gyakorlott távpilóta. Igazából ez nincsen így, mert maximum azon a területen lesz picivel több rálátásod, mint másoknak, repült órából sokkal több kell.

ÜGYFÉL – Vágjunk bele!!!

VÁLLALKOZÓ – Remek! A kezdéshez eszközöket kell vásárolnod. Szükséged lesz távpilóta jogosítványokra. A1/A3 pár ezer forint, online tanulhatsz és mehetsz is vizsgázni. Ha ez megvan, akkor lakott terület feletti repülési lehetőségeid korlátozottak, tehát irány egy képzőszerv, ahol A2 kompetenciavizsgát kell tenned. Ha jók az alapok, akkor igazából a repülésmeteorológia lesz az egyik legnagyobb buktató. Kemény tanulási órák várnak rád ahhoz, hogy később biztonságosan tudj repülni, jó lenne tudni is. Most hirtelen elköltöttünk pár 10 000 Ft-ot és rengeteg időt csak tanulásra. Ha mindennel megvagy, akkor jöhet a speciális képzés, ami szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy komolyabb megbízásokat tudjál vállalni. Itt 100 000 Ft-os nagyságrendről beszélünk, mint tandíj. Ezek után el kell döntened, hogy ipar vagy mezőgazdaság területen szeretnél szolgáltatni. Nem mindegy, hogy milyen drónt veszel.

ÜGYFÉL – De nem rendelkezem eszközökkel, és nem tudom megvenni mindezt egyetlen munkára!

VÁLLALKOZÓ – Rendben. Akkor kell bérelned egy drónt. Tetemes kaució mellett ez akár napi több 100 000 Ft is lehet.

ÜGYFÉL – Ez csökkenti a megtakarításaimat, de bérelni fogok drónt.

VÁLLALKOZÓ – Tökéletes! Szombaton jövök és elkezdjük a tanulást és kitaláljuk, hogy milyen gépre is van szükséged.

ÜGYFÉL – Várj! Szombaton nem tudok. Csak ma van időm. Hétvége mindig a családé!

VÁLLALKOZÓ – Elnézést, csak szombatonként tanítok másokat. Elsőbbséget kell adnom az időmnek, és az eszközeimnek más munkáimban kell lenniük a héten.

ÜGYFÉL – Rendben. Szombaton feláldozom a családom terveit.

VÁLLALKOZÓ – Tökéletes! 10 órára itt vagyok és kezdhetjük is az alapokkal.

ÜGYFÉL – REGGEL 10:00? Szombaton? Ez túl korai nekem. Legalább repülhetek én is, jöhet a gyerek is?

VÁLLALKOZÓ – Nem, nem repülhetsz! Az autónkat sem adhatjuk oda kipróbálni olyannak, akinek nincsen jogosítványa! Közlekedésben veszünk részt, mégpedig a légi közlekedésben. És most a gyermek sem jöhet. Ez nem a játék kategória, bármennyire is kicsi méretű az eszköz, komoly figyelmet igényel minden egyes repülés.

ÜGYFÉL – És mi történik repülés után? Ha készen vannak a felvételek, akkor ugye nincsen már más dolgunk?

VÁLLALKOZÓ – Utána használjuk a szoftverek tudását, melyek speciálisak és szintén külön tudást igényelnek, illetve nem utolsó sorban méregdrágák. Megint csak sok órás olyan művelet következik, ami használja az erőforrásainkat. Jobb PC esetén is több óra kidolgozás vár ránk. Ennek áramköltsége minimum keletkezik és nem beszélve arról, hogy a hardverek (processzor, memória, videókártya, SSD) nagy teljesítménnyel, az erőforrásokat szinte mindig kihasználva dolgoznak. Amikor készen jelentést ad a szoftverünk, akkor még értékelünk és elemzünk.

ÜGYFÉL – Tudod mit? Gondolkoztam. Valószínűleg jobb, ha Te elvégzed a munkát. Jobb, ha azért fizetek, hogy jól végezd a munkát, és ne kelljen átmennem ennyi gondon.


A fenti párbeszéd a képzelet szüleménye, fiktív számokat tartalmaz, nem minősül konkrét ajánlatnak. Az is előfordulhat, hogy közel azonos megrendelési témakör esetén eltérő lehet a vállalási ár, hiszen sok minden tényező adódik össze. Például terepviszonyok, repülés nehézsége.
Mindemellett teljesen jól látható, hogy egy gyors beszélgetéssel és további járulékos költséget nem figyelembe véve közel 450 000 Ft-ot költöttünk, és drónunk még nincsen.

A drón szolgáltatás ára túlmutat az eszközök beszerzési árán és a munkaórák számán

Ez az igazság. Az emberek nem csak egy munkaidőért fizetnek, hanem a tudásért, tapasztalatért, eszközökért, időért, családi áldozatokért és egyéb dolgokért, amelyeket az asztalra letesz a drón szolgáltató.

Ha nem szeretnéd feláldozni a szabadidődet, szakmai képzésre fordított energiádat és pénzedet, ha nem ebből akarsz megélni, akkor kifizetődőbb egy-egy munkára megbíznod egy drón szolgáltatót.

Keresd az Air-DIA szakmai csapatát!

Megosztás