Korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk azzal, hogy mi különbözteti meg a játék drónt az engedéllyel használható drónoktól.

A „játék” kategóriába tartozó pilóta nélküli járművek esetében a vásárlást követően nincs egyéb tennivalónk, önfeledten repülhetünk.

Abban az esetben, ha egy UAV (unmanned aerial vehicle, „személyzet nélküli légi jármű”) alkalmas képi, vagy hangrögzítésre, a következő, időrendbe szedett kötelességeink és költségeink vannak:

Kizárólag lakott területen kívüli légtérhasználat esetén: A1/A3 drón vizsga

Ez a vizsga kellő felkészítést ad ahhoz, hogy bizonyos alapfogalmakkal tisztában legyünk, légi járművünket biztonságosan üzemeltessük. Magyarországon on-line kurzus keretében, a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) weboldalán keresztül tudjuk megszerezni a tudást, teszteken keresztül készülhetünk a drón vizsgára.

Regisztrációt követően az e-Titán rendszerben megkapjuk a tananyagot és kezdődhet a felkészülés. Jelen pillanatban a képzés ingyenes, vizsgadíj 4 600 Ft. Vizsga helyszíne a területi KAV Közlekedési és Alkalmassági Vizsga központ.

Távpilóta és drón regisztráció

Ezzel párhuzamosan, eszközeinket és magunkat is, mint távpilótát szükséges regisztrálni a légügyi hatóságnál. Ez a folyamat ügyfélkapus belépéssel, e-papíron keresztül a leghatékonyabb. Jelen pillanatban 2 000 Ft / UAV; 2 000 Ft / távpilóta díjat kell megfizetni.

Drón biztosítás

Nagyon fontos felelősség-biztosítást kötni, aminek hiánya pontosan olyan súllyal bír, mintha az autónkkal KGFB nélkül közlekednénk. A hatályos törvények szerint nem a pilótát kell biztosítani, hanem az eszközeinket. Tehát több drón esetén annyi biztosítás szükséges, ahány drónunk van.

Előnyös és kiegyenlített most már a piac ezen része is. Érdemes az egyes biztosító társaságokat versenyeztetni, adott esetben alkusz segítségét igénybe venni.

Lakott terület feletti drónozás: A2 drónvizsga szükséges

Amennyiben lakott terület felett is tervezzük gépeinket reptetni, akkor elengedhetetlen az A2 tananyag és vizsga elsajátítása, letétele. Ebben az esetben felnőttképzési szervezethez forduljunk, hiszen a tananyag már nem érhető el ingyenesen sehol, és sokkal összetettebb, mint az alapvizsga. Sokan sajnos a repülés-meteorológia témakörnél véreznek el. A díj az adott intézmény díjszabásától függ, nincsen központilag kötött ár. 30 000 – 50 000 Ft között. Vizsgadíj 4 600 Ft

Legmagasabb szintű drón jogosítvány

Legmagasabb szintű jogosítvány a Pilóta nélküli légi jármű irányítói igazolvány, mely összetettsége, képzés ideje és tartalma miatt a legdrágább jogosítvány. Bemeneti feltétele az A2 kompetencia tanúsítvány.

Árban itt is nagy a szórás, de több 100 000 Ft – ról beszélhetünk.

Eseti légtér igénylés

Eseti légtér ÁNYK felületen, 9 000 Ft / koordináták által határolt terület; maximum 7 napra

Környezetvédelmi szempontból korlátozott légtér igénylés díj: 16 000 Ft + ÁFA / 7 nap (LHR1 és LHR1A)

Kockázatértékelés (repülésbiztonsági elemzés) díj: változó

Drón szolgáltatás esetén hasznos ismeretek

Amennyiben drónjainkkal szolgáltatni szeretnénk, akkor a permetezésen kívül más engedélyre, képzésre nincsen hivatalosan szükségünk, de az csak előnyünkre válik, ha fontosabb tanfolyamokat elvégzünk.

  • Területmérés, SHAPE /KLM fájl készítés
  • 3D modellezés
  • Hőkamerás felmérések
  • Mezőgazdasági – és ipari drónpilóta képzés
  • Mezőgazdasági monitoring
  • Kidolgozó szoftverek használatának képzése

Drónnal végezhető permetezés esetén további, hivatalos képzésre és engedélyre van szükségünk, melynek a folyamata a következő:

  • NÉBIH oldalán regisztráció úgynevezett FELIR számért.
  • 70 órás növényvédelmi képzés elvégzése az úgynevezett Zöld könyvért
  • Pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzése
  • Növényvédelmi drónpilóta drón pilóta képzés (NÉBIH akkreditált szervezetnél)

A drónképzésről bővebben: ABZ Drone

Drón vásárlásán vagy bérlésén túli minimum költségek

Egyszeri költségek

MegnevezésÁr vizsga (HUF)Ár képzés (HUF)
A1/A3 kompetencia4 600díjmentes
A/2 kompetencia4 600cca 50 000
Távpilóta regisztráció2 000nincsen
UAV regisztráció2 000nincsen
Legmagasabb szintű jogosítványmin. 500 000 (+ÁFA)nincsen

Összesen egy pilóta és egy drón esetén bő 60 000 forintot jelent, és a különleges jogosítványt és egyéb képzéseket bele sem számoltuk.

Folyamatos költségek

MegnevezésÁr (HUF)
Biztosítás / évcca 80 000
Eseti légtérengedélyek9 000 / 16 000 + ÁFA /alkalom
Kockázatértékelésváltozó

Már önmagában az eseti légtér igénylés díjait 1 évre kivetítve túlvagyunk a 300 000 Ft-on.

Összességében látható, hogy egy komolyabb drón megvásárlása után költségeink nem álltak meg. Folyamatos kiadásokra kell számítani, és a karbantartásról még nem is beszéltünk…

Jogsi nélkül, legálisan az Air-DIA Med Kft-vel

Ha idő- és költséghatékonyan szeretnél drón felmérést végeztetni otthon vagy a vállalatnál, keress minket bátran.

Megosztás