Tornyok, antennák, adótornyok ellenőrzése drónnal

 

 

Kapcsolat

Napjainkban a kommunikáció-technológia átszövi mindennapjainkat a privát és az üzleti életben egyaránt. Modern társadalmunk alapjává vált a gyors információcsere, amit a rádiófrekvenciás jelek küldése és fogadása tesz lehetővé az adótornyok antennáinak segítségével.

A gazdasági vagy akár a magánélet zavartalan működéséhez elengedhetetlen ezeknek a kommunikációs rendszereknek a problémamentes működése, és a rendszer karbantartása talán az egyik legnagyobb kihívás a szolgáltatók számára.

Antennák és tornyok rendszeres és biztonságos ellenőrzése

Legyen szó bármilyen kommunikációs rendszerről, a cél, hogy a sugárzott jel minél távolabbra érjen el. Ehhez az antennák és az adótornyok kifogástalan működése, vagyis kifogástalan állapota szükséges.

Az állapotfelmérés hagyományos módszere sok időt, és magasban végzett veszélyes munkavégzést igényel.

A karbantartás során ellenőrzik az antennákat és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket, hogy biztosítsák a megbízható és zavartalan működést.

Magának a toronynak a szerkezeti állapotát is vizsgálni kell, hiszen annak megrongálódása nem csak a sugárzás minőségét befolyásolhatja, de súlyos baleseti kockázattal is jár az ellenőrzést és javításokat végző személyzet számára.

Az időjárás viszontagságai (csapadék, hó, jégképződés) nem csak a szerkezetet rongálják, de ilyen időben a toronyra való feljutás is nagyobb kockázatot jelent.

Karbantartás során ellenőrzendő tényezők:

  • antennák állapota
  • az antennához kapcsolódó berendezések állapota
  • csatlakozások, vezetékek állapota
  • torony szerkezeti állapota; rozsdásodás, korrózió, törések vizsgálata

Ezeknek a veszélyeknek, nehezítő tényezőknek a kiküszöbölésére tökéletes megoldás az idő- és költséghatékony drónos állapotfelérés. A távolról irányítható repülő gépezet révén az ellenőrzés talajszintről is elvégezhető, kiküszöbölve a magasban végzett munkával járó kockázatokat.

A drón nagyfelbontású kameráján keresztül minden apró részletről pontos információ nyerhető, sőt, olyan helyek ellenőrzése is lehetséges, ahova ember fel sem tudna jutni.

AI (mesterséges intelligencia) az adótornyok vizsgálatában

Az AI mesterséges intelligencia elemzésével képesek vagyunk előre jelezni a lehetséges hibákat és problémákat, így azok korai fázisban javíthatók, ami költséghatékony hibaelhárítást jelent. Ezáltal Ön hatékonyabban és biztonságosabban tarthatja felügyelete alatt az adótornyok állapotát.

Drónszolgáltatás a kommunikációs iparban

Adótorony üzemeltetőként bizonyára Ön is hangsúlyt fektet a rendszeres szerkezetellenőrzésre. A rendszeres ellenőrzés kivitelezésében hatalmas mérföldkő a csúcstechnológiás drónos szerkezetdiagnosztika, melynek során nem csak a szemmel látható hibákat fedjük fel, de feltárjuk a potenciális problémákat is.

Pontos terület- és felületszámítást végzünk a szerkezet méreteinek meghatározására, mely adatok ismeretében 3D modellt készítünk az építményről, amely így minden szögből megvizsgálható. A modell pontos képet fest a szerkezeti állapotról, láthatóvá teszi a javításra szoruló hibákat.

Amennyiben szeretné Ön is biztonságossá és hatékonnyá tenni adótornyainak felülvizsgálatát, az Air-Dia Med Kft. szakértői csapatával szállunk szolgálatára.