Tető, tetőszerkezet állapotfelmérés drónnal

 

 

Kapcsolat

A drónok használata a tetők állapotának felmérésére forradalmasítja a tetőkarbantartási vagy tetőfelújítási munkálatokat. A drónos ingatlan állapotfelmérés számos előnyt kínál a hagyományos módszerekkel szemben, ezért egyre népszerűbbé válik a biztonság, a pontosság, a gyorsaság és a költséghatékonyság szempontjából.

Drón szolgáltatás a tetőszerkezet állapotfelmérésben

Egy ingatlant számos behatás érhet, aminek hatására a tető állapota romlik, megrongálódik, szélsőséges esetben életveszélyessé válik. Az épületben való huzamos tartózkodás, ott lakás komfortérzetét jelentősen csökkentheti vagy akár az emberek egészségére is kihathat egy-egy probléma: légúti megbetegedések vagy izomfájdalom a huzattól, penészedés a vizes falak miatt, esetleg megfázás, mert nem fűthető be megfelelően az épület.

A dróntechnológia alkalmazása lehetővé teszi a tető általános állapotfelmérését, beázás felkutatását, hővesztés keresését vagy akár viharkárok felmérését, ezzel is támogatva az esetleges tetőfelújítási vagy tetőcsere munkálatok megtervezéséhez szükséges tetőterület számítást és anyagmennyiség becslést.

Miért a drónos ellenőrzések?

A drónos ellenőrzések fő előnye, hogy biztonságosabb alternatívát nyújtanak a hagyományos ellenőrzésekkel szemben, amelyek során a szakembernek fel kell másznia a tetőkre, hogy felmérje azok állapotát. A drónos ellenőrzésekkel nincs szükség erre a veszélyes tevékenységre; ehelyett egy pilóta nélküli légi jármű (UAV) segítségével távolról, biztonságosan ellenőrizhetők a tetők.

Ez nemcsak a kézi ellenőrzésekkel járó potenciális kockázatokat küszöböli ki, hanem csökkenti a munkáscsapat és a munkájuk biztonságos elvégzéséhez szükséges biztonsági felszerelésekre szánt anyagi ráfordítást illetve a költséges daru és emelőkosár bérlésével járó kiadásokat.

Ezenkívül az UAV-k képesek olyan szűk helyekre vagy olyan magasságokba is berepülni, amelyek egyébként ember számára elérhetetlenek lennének, így ideálisak az olyan összetett tetőszerkezetek ellenőrzésére, mint amilyenek például a nagy ipari telephelyeken találhatók.

Biztonság

Egy speciális infravörös technológiával felszerelt drón bevetésével az épülettulajdonosok pontos képet kaphatnak épületük tetejének állapotáról anélkül, hogy valaha is fel kellene mászniuk rá. Így akár magánszemélyként, akár vállalatként elkerülhetők a kézi tetőállapot-felméréssel járó potenciális kockázatok. Se létrára, se a vélhetően károsodott és balesetveszélyes tetőre nem kell felmászni.

Pontosság

Az infravörös érzékelőkkel felszerelt drónoktól kezdve a tető nagy felbontású 3D-s térképezési módban történő átvizsgálásán át a valós idejű felügyelet és élő közvetítés lehetővé tételéig; a drónok alkalmazása számos innovatív megoldást kínál, amelyek kifejezetten a tetők állapotának biztonságos és pontos felmérésére szolgálnak.

A folyamat jellemzően előre programozott repülési útvonalakat tartalmaz, amelyeket tapasztalt szakemberek hoznak létre, akik kifinomult szoftveres interfészrendszereket használnak, mint például a Pix4Dcapture vagy a DJI Ground Station Pro, hogy biztosítsák az összes terület hatékony lefedését. Ez azt is lehetővé teszi számukra, hogy a nap folyamán különböző szögekből, különböző időpontokban készítsenek képeket – így jobb betekintést nyerhetnek a meglévő vagy potenciális károkba -, mielőtt minden küldetés végén biztonságban hazatérnek.

Gyorsaság és költséghatékonyság

Egy drón alkalmazása gyorsabb értékelést tesz lehetővé kevesebb személyzettel a helyszínen, ami azt jelenti, hogy a kulcsfontosságú területek gyorsan és hatékonyan ellenőrizhetők, minimalizálva a vállalat működésének vagy a lakosok megzavarását. Emellett jobb minőségű adatokat állít elő, amelyek segítségével megalapozottabb döntéseket lehet hozni a tető karbantartási tervekkel kapcsolatban. Így a drónokkal támogatott technológiába való befektetés segíthet az ingatlantulajdonosoknak pénzt megtakarítani, miközben kiküszöböli a felmérés során a személyi baleseteket és a tető további károsodását.

A drónok nagyobb területet tudnak lefedni, mint a közvetlen humán erőforrást igénylő fizikai vizsgálatok. A hagyományos módszereknél rövidebb idő alatt és alacsonyabb költséggel pontosabb képet adhatnak a tető állapotáról. Emellett a drónok minden szögből jobb minőségű képeket tudnak készíteni, mint más módszerek, így az ingatlantulajdonosok és a vállalatok alaposabb betekintést nyerhetnek a tetők állapotába.

Az, hogy a dróntechnológia a hagyományos módszereknél részletesebb elemzést tesz lehetővé, azt is jelenti, hogy nem csak a meglévő, de a még ki nem alakult, potenciális károk idejekorán felfedezhetők, így helyrehozásuk sokkal alacsonyabb költséggel jár.

Dróntechnológia a tető karbantartásában

A drónok használata a tetőkarbantartásban meglehetősen egyszerű és hatékony.

1.

Először egy légi termográfiai vizsgálatot végeznek a tető állapotának meghatározására. Az infravörös kamerával felszerelt drón a hőkamerás technológiát használja a szélsőségesen meleg vagy hideg területek észlelésére, amelyek sérült zsindelyekre, szivárgásokra vagy más lehetséges problémákra utalhatnak.

2.

Ezután a GNSS és az RTK (real time kinematik) légi térképezési technológia segítségével a drón centiméteres pontosságú térképet készít a teljes tetőterületről, amely segítségével pontosan meghatározhatók a problémás területek állapota és elvégezhető a területszámítás a kiterjedés meghatározására.

3.

Az így nyert adatok alapján pontosan megtervezhető a javítás.

A dróntechnológia összességében hihetetlen előnyt jelent a tetők felmérésében mindenféle ingatlan esetében, a lakóházaktól a nagy kereskedelmi épületekig. A hagyományos módszerekkel szembeni pontosságuk, hatékonyságuk és költségmegtakarításuk révén a drónok felbecsülhetetlen értékű eszközzé váltak azon vállalkozások számára, amelyek megbízható módszereket keresnek tetőik biztonságos és hatékony karbantartására.

Ha azt keresed, hogyan csökkentheted a tetőszerkezetek karbantartásával kapcsolatos költségeidet miközben munkásaid biztonságban maradnak a folyamat során, akkor a számodra az Air-Dia Med Kft. drónos állapotfelmérése jelenti a megoldást.