Öntözőrendszer tervezés drónnal

 

 

Kapcsolat

Az öntözőrendszereket gyakran mezőgazdasági területeken, üvegházakban és kertekben használják a növények vízzel való automatizált ellátására. Az öntözőrendszer tervezése és telepítése hosszú és bonyolult folyamat lehet, különösen akkor, ha nagy területen kell kiépíteni.

Egy öntözőrendszer megtervezésénél figyelembe kell venni a célterület felszíni sajátosságait, ami első lépésként földmérési vizsgálatot tesz szükségessé.

A földmérés során meghatározzák a domborzati mintázatot, a talajfelszín lejtéseit, valamint pontosan feljegyzik a fák és egyéb tereptárgyak helyét.

Az így nyert topográfiai adatok alapján tervezik meg a területre telepítendő öntözőberendezést.

Öntözőrendszer-tervezés dróntechnológiával

Az öntözőrendszer-tervezés folyamatának lépésein keresztül mutatjuk be a drónok alkalmazásának előnyeit.

Terület felmérése, vízforrás feltérképezése

A drónokra szerelt kamerával készült felvételek révén a tervezők centiméteres pontosságú felszíni tervet tudnak készíteni. A precíziós adatgyűjtéssel pontosan feltérképezhető a terület topográfiája, továbbá a drónokkal meghatározhatók a természetes vízforrások helyei, emellett a drónok segítségével a terület nagysága gyorsan megmérhető, és a tervezők pontosan kiszámíthatják az öntözőfejek helyét és számát, valamint az öntözési időt is.

A drónok képesek 3D térképek készítésére, amelyek segítségével könnyedén felmérhető a terület. A 3D térképek készítése pontosabb és hatékonyabb, mint a hagyományos térképek, és könnyedén megtalálhatók a lejtős területek és a talajvízszint, így az adott területre tökéletes illeszkedésű ideális öntözőrendszer tervezhető.

Tervezés

A hagyományos módszerekhez képest a drónos adatgyűjtés gyorsabb és hatékonyabb, így a tervezési idő rövidebb lehet, és a költségek is csökkenthetők, mert kidolgozásuk pontos mérési eredményeken alapulnak.

Telepítés

A precíziós tervezés után az öntözőberendezés telepítése sokkal gördülékenyebb, hiszen minden fontos adat birtokában került kigondolásra a rendszer. Az eszközök és alkatrészek megfelelő mennyiségben kerülnek megrendelésre, így nincs túlrendelési költség, vagy éppenséggel nem hátráltatja a munkát egy alkatrész hiánya.

Öntözőrendszer tesztelése és finomhangolása

A rendszer telepítése után a drónok a tesztelésben is hatalmas előnyt jelentenek, hiszen segítségükkel ellenőrizhető a berendezés működése, esetleges problémák gyorsan és hatékonyan feltárhatók és javíthatók, illetve kideríthetők, hogy mely részek finomhangolásával tökéletesíthető a rendszer.

Időjárásfigyelés

Az öntözőrendszer hatékonyságát az időjárás is befolyásolja. A drónok segítségével könnyedén felmérhető a csapadék mennyisége, a napsütéses órák száma és az egyéb időjárási tényezők, amelyek hatással lehetnek az öntözőrendszer hatékonyságára.

Mezőgazdasági öntözőrendszer tervezés drónnal

Amennyiben Te is hatékony mezőgazdasági öntözőrendszert szeretnél földjeire, keresd bizalommal az Air-Dia Med Kft. szakértő csapatát.

3d dron