Madárfészek vizsgálat drónnal

 

 

Kapcsolat

A madárfészkek vizsgálata nemcsak a madarak életének, de az egész ökoszisztéma egészségének és a biodiverzitásnak a megőrzéséhez is elengedhetetlen. A madarak fontos szerepet játszanak a természetben, és a madárfészkek megóvása kulcsfontosságú a természetvédelemben.

Mi az a Madárfészek vizsgálat?

A madárfészek vizsgálata egy olyan folyamat, amely során megfigyeljük és dokumentáljuk a madárfészkek állapotát, elhelyezkedését és élettani jellemzőit.

Az állatvédelmi szakemberek és természetvédelmi szervezetek számára fontos információkat nyújt az állományok állapotáról, a populációk változásairól és az élőhelyek minőségéről, segít jobban megérteni a madarak viselkedését. Ez az információ segít abban, hogy hatékonyabb védelmi intézkedéseket hozzanak a madarak érdekében.

Hogyan végezhető el a madárfészkek vizsgálata?

Az időzítés fontossága

A madárfészkek vizsgálata a tavaszi és nyári hónapokban a legfontosabb, amikor a madarak fészküket építik és fiókáikat nevelik. A fészkek felmérése és dokumentálása azonban csak akkor végezhető el, ha az nem zavarja meg a madarak életét.

A drónok nagy hatótávolságból, hangtalanul működtethetőek, kiváló alternatívái az emberi lesben állásnak, hiszen lankadatlan figyelemmel képesek az adott területet megfigyelni.

Megfelelő eszközök és felszerelések használata

A madárfészkek vizsgálatához megfelelő eszközökre és felszerelésre van szükség. A hagyományos vizsgálatokhoz tartoznak a távcsövek, a kamerák, a binokulárisok és a füzetek, amelyek segítenek a megfigyelések rögzítésében és dokumentálásában.

A drónos megfigyelés lehetővé teszi, hogy a madarak életének megzavarása nélkül, távolról és csendben készítsünk felvételeket a fészkekről, tojásokról, fiókákról, így észrevétlenül, folyamatosan megfigyelhetjük azokat, rendszeresen adatot gyűjtve róluk, nyomonkövetve a változásokat, fejlődésüket.

A nagyfelbontású kameráknak és adatrögzítésüknek köszönhetően nincs szükség külön jegyzetekre a megfigyelések rögzítésére.

A madárfészkek pontos helyének meghatározása

Fontos, hogy a madárfészkek pontos helyét meghatározzuk, dokumentáljuk, hogy könnyen megtalálhassuk azokat. A madárfészkek helyének pontos meghatározása segít abban is, hogy a fészkek közelében kialakítsunk olyan élőhelyeket, amelyek kedveznek a madaraknak.

A drónok az RTK rendszerrel centiméteres pontosságú helymeghatározásra képesek, ennél tökéletesebb dokumentáció nem is végezhető ezzel a gyorsasággal és hatékonysággal.

Megfigyelhető adatok

Ugyanígy nem csak a fészkek pontos helyét rögzíthetjük, de minden megfigyelni kívánt adatot kiértékelhetünk a precíz kamerák segítségével:

  • a fészket építő madarak fajtája,
  • fiókák száma és életkora,
  • a felhasznált anyagok azonosítása,
  • a fészkek és a fiókák állapotának megfigyelése, monitorozása, illetve
  • a megfigyelés időpontja.
Vizsgálat drónnal

Madárfészekvizsgálat az AIR-DIA MED Kft-vel

Nem kell többé órákat, napokat, heteket a terepen töltened, hogy a megfelelő információ birtokába juss. Vedd igénybe az Air-Dia Med Kft. madárfészek vizsgálat szolgáltatását.