Faállomány monitorozása drónnal

 

 

Kapcsolat

Egy egészséges erdei ökoszisztéma fenntartásához elengedhetetlen az egészséges egyensúly fenntartása. A faállomány monitorozása, a faegyedek felmérése fontos szerepet játszik az erdőgazdálkodásban.

Az erdők egészséges állapotának megőrzéséhez az erdészeti szakembereknek rendszeresen ellenőrizniük kell a faállomány állapotát, hogy időben felismerhessék az esetleges problémákat, például a betegségeket vagy a rovarok, kártevők pusztítását. Ezeknek a problémáknak a korai felismerése és kezelése lehetővé teszi az állomány működőképességének megőrzését, a természetes erőforrások hatékonyabb hasznosítását és az erdők hosszú távú fenntarthatóságát.

A faállomány monitorozása hagyományos módszerrel igen időigényes és fárasztó művelet, hiszen az erdő területét az erdésznek be kell járnia, gyalog, vagy autóval, ami igénybe veheti a teljes napját.

Faállomány ellenőrzés drónnal

A hagyományos módszernél sokszorosan hatékonyabb módja a faállomány monitorozásának a drónos felmérés, hiszen a távírányítással vezérelhető repülő gépezet rövid idő alatt hatalmas területet képes berepülni. A légi felmérés során speciális kamerákat használnak, amelyek segítségével megállapítható az állomány állapota, például a fafajok típusa, kora, magassága és átmérője. Az adatokat számítógépes programok elemzik és kiértékelik, így lehetővé válik a pontosabb és hatékonyabb erdőgazdálkodás.

Az eredmények alapján az erdészeti szakemberek sokkal gyorsabban meg tudják tervezni hatékonyan a következő időszak feladatait: hol kell beteg fát kivágni, hol kell fokozottan vigyázni az erdészeti csemetékre, könnyen felfedezhetők a vihar okozta károk, és célirányosan megtervezhető a cselekvési útvonal. Emellett pontos kép kapható a teljes erdőállomány koráról, egészségi állapotáról, könnyen megállapítható, mely fákat kell kivágni, mely erdőrészről nyerhető tűzifa.

A drónos faállomány felmérés után természetesen az erdészeti szakemberek kézi módszerekkel is vizsgálhatják az állományok állapotát, például az egyedi fák megvizsgálásával, vagy mintavételezéssel, amelyeket már tervezetten el tudnak végezni. Lehetővé teszik az állományban található betegségek vagy kártevők azonosítását és azonnali kezelését.

A faállományok ellenőrzése évszázadok óta a faipar alapvető része, és ahhoz, hogy a faipar továbbra is fejlődjön és javuljon, az ágazatnak fejlesztenie kell a faállomány-ellenőrzési módszereit. Ezen a területen a drónok használata az egyik legújabb technológiai fejlesztés, amely lehetővé teszi a faállomány ellenőrzését a levegőből.

Miért jó a drónok használata a faállomány ellenőrzésére?

 • kiterjedt területek pontos feltérképezése a magasból
 • nagyon magas felbontású képek és videók nagyobb részletességgel mutatják be a faállomány állapotát
 • gyorsan sokkal pontosabb eredmény nyerhető, mint a hagyományos módszerrel
3d dron

Lehetséges alkalmazási területek:

 • építőipar
 • ingatlanfejlesztés
 • környezetvédelem
 • műemlékvédelem
 • turizmus

Milyen feladatokat végezhetünk drónokkal a faállomány ellenőrzésekor?

 • a faállományok állapotának megfigyelése és a károsodások felismerése
 • kártevők és betegségek ellenőrzése is könnyen elvégezhető
 • azonosítani lehet azokat a fákat, amelyek már túlzottan betegek, fertőzöttek, és azonnali intézkedéseket lehet tenni azok eltávolítására

A drónokkal történő ellenőrzések során az erdőgazdálkodók és a faipari szakemberek sok időt és energiát takaríthatnak meg, ugyanakkor az eredmények sokkal pontosabbak, mint a hagyományos módszerekkel végzett ellenőrzések.

Felkeltette érdeklődésedet a drónos faállomány monitorozás szolgáltatás? Fordulj bizalommal az Air-Dia Med Kft. szakmai csapatához.